zondag 27 februari 2011

19 verschillende finishes, wat is wat?

Dat er bij nagellak verschillende finishes zijn weten jullie vast allemaal, zo hebben we de creme lakjes, de glitters, de holo's en de matte lakjes. Maar wat houden al die finishes nou eigenlijk precies in, wat is wat, en hoe herken je ze?
Er bestaan ontzettend veel finishes. Hieronder heb ik er 19 omschreven voor jullie. Er zijn er vast nog veel meer, maar dit zijn degene die ik ken, en ook (bijna) allemaal kan laten zien.

Creme
Dit is denk ik de meest bekende finish van allemaal. Creme lakjes kent iedereen wel, het is de meest "simpele" variant.
In deze lakjes zit geen enkele glitter, shimmer, of wat dan ook. Gewoon één kleur, zonder poespas. Creme lakjes zijn vaak vrij makkelijk aan te brengen, en hebben een mooie glans.

Foto: Models Own - Top Turquoise
Shimmer
Ook dit is een bekende. De shimmers bestaan ook uit 1 kleur, alleen zit hier een shimmer in de lakjes (tja.. vandaar waarschijnlijk de naam). De shimmer valt vooral op in het (zon)licht, wat je nagels op dat moment net iets meer diepte geeft.
Ook deze is vrij makkelijk aan te brengen, hoewel je wel iets nauwkeuriger moet werken dan bij de cremes, om strepen te voorkomen.

Foto: China Glaze - Cowgirl Up
Sheer
Sheer lakjes zijn vrij transparant, en komen het meest voor bij french manicure nagellak. Met een sheer lakje krijg je je nagellak vrijwel niet dekkend. Sheer lakjes hebben vaak ook een shimmer erin.

Foto: Barry M - French Polish
Frost
Frost lakjes hebben veel weg van shimmers, alleen zit hier veel meer en heel veel fijnere shimmer in, eigenlijk zit er een soort parelachtige glans over de lak Frost lakjes zitten eigenlijk tussen shimmer en metallic in.
Het aanbrengen van deze lakjes gaat ook moeilijker dan bij shimmers, je moet erg nauwkeurig lakken, anders zie je namelijk al snel strepen.

Foto: Etos - 19
Jelly
Jelly lakjes worden ook wel gel of gloss genoemd. Jelly lijkt qua kleur en afwerking heel erg op creme, alleen de substantie is anders, meer jelly-achtig. Jelly lakjes dekken iets minder goed dan cremes, maar glimmen wel veel meer.
De substantie is ook anders dan bij cremes, het lijkt iets plakkeriger (als dat logisch klinkt). Vaak wordt er bij glitternagellak ook jelly lak gebruikt als basis.

Foto: Asos - Gwen
Glitter
Ook deze finish is natuurlijk bij iedereen bekend, die oh zo mooie sparkelende (maar zo moeilijk te verwijderen) glitterlakjes.
Je hebt fijne glitters, grove glitters, sterretjes, driehoekjes, streepjes, vierkantjes, zeshoeken, hartjes en ga zo maar door. Glitters hebben meestal een jelly basis, en de deking hangt af van de hoeveelheid glitter die erin zit. Glitters met een transparante basis dekken vaak niet goed of matig.

Foto: Claire's - Gold glitter
Holographic
De holografische lakjes zijn de laatste tijd erg populair geworden. Deze finish bevat hele fijne glitters die alle keuren van de regenboog bevatten, en verschillende kleuren weerkaatsen bij diverse lichtinvallen. Vooral bij zonlicht valt deze finish erg op, je ziet in de lak alle kleuren terugkomen. Holografische lakjes lakken ook erg fijn. Je ziet bijna nooit strepen, en de lakjes dekken vaak ik één a 2 lagen.

Foto: Gosh - Holographic
Holo Glitter
Zoals de naam al zegt, valt deze finish tussen een holographic en een glitter in. Net al bij de holographic zitten hier allerlei kleuren in de glitters, en vooral bij zonlicht is deze finish ook het mooist.
De glitters zijn echter veel groter en grover dan bij een holographic. De Designer Series van O.P.I. hebben ook deze afwerking. Het zijn holo's, maar met veel grovere glitters.

Foto: Art de Lautrec - 16B
Flakies
De flakies zijn nog niet zo gek lang bekend, maar winnen wel aan populariteit. Flakies bestaan uit een jelly basis, met daarin duochrome glitter vlokken. De basis is vaak transparant, waardoor flakies veel gebruikt worden over andere lakjes heen (op de foto over zwart).
De vlokken hebben vaak diverse kleuren (duochrome) bij verschillende lichtinvallen.

Foto: Golden Rose - 14
Glass Flecked
Glass flecked lijkt veel op glitter, maar toch zit er verschil tussen. Waar glitters allemaal dezelfde vormen hebben (rond sterretjes, zeshoeken etc.) is dit bij glass flecked bij elk stukje anders. Het ljikt als of glas is fijngemalen en met de lak is vermengd. Dit zorgt voor een mooie schittering in het licht.

Foto: Herôme W.I.C. - Kuala Lumpur
Metallic
Ook bekend als chrome. De metallic lakjes hebben een soort metaal achtige glans. Het is een veel fijnere versie van een frost. Je ziet hier geen shimmer in, de lak is vaak één en al glans.
Deze afwerking zie je voornamelijk in metaalkleuren zoals zilver, goud en brons.

Foto: Gosh - Metallic Green
Foil
Qua finish lijkt deze ook erg op frost, alleen zit er in een foil veel meer shimmer en glans. Foils zijn metallic lakjes met veel shimmer erin.
Vaak zijn dit soort lakjes qua dekking erg goed, de meeste dekken al met slechts één laag. Het aanbrengen moet je nauwkeurig doen om strepen te voorkomen.

Foto: Foil Polish - FP07
Matte
Matte lakjes bevatten geen enkele glans, ze droge compleet mat op. Voordeel van deze lakjes is dat ze vaak erg snel droge, nadeel is dat je snel strepen ziet.
Bijna elk merk heeft tegenwoordig ook een matte topcoat, waarmee je al je lakjes een matte finish kan geven.

Foto: Models Own - Moody Grey met Catrice matte topcoat
Semi Matte
Vaak worden dit ook neons genoemd, maar ik vind neon meer verwijzen naar de kleur dan naar de finish. De meeste neon lakjes drogen deels mat op, met een zwakke glans erin. Semi matte lakjes zitten qua finish precies tussen een creme en matte in.
Ook deze lakjes drogen vaak erg snel. Semi matte lakjes lakken vaak minder streperig dan matte.

Foto: China Glaze - Purple Panic
Suede
Suede lakjes zijn ook mat, ook hier zit bijna geen glans in. Wat de suede lakjes scheidt van de matte en semi matte is dat hier vaak enige of veel shimmer en/of glitter inzit, wat voor een bepaalde textuur in de lak zorgt.
Ook deze lakjes drogen snel, en door de textuur lakken ze niet streperig.

Foto: O.P.I. - Russian Navy
Duochrome
Duochrome lakjes zijn qua afwerking hetzelfde als shimmers. Het grote verschil is dat duochrome lakjes verschillende kleuren bevat. Afhankelijk van de lichtinval verandert de kleur. Zoals je op de foto kunt zien is dit lakje blauw, maar vanuit een andere hoek is het paars.
Sommige lakjes bevatten zelfs meer dan twee kleuren (multichrome) maar vaak zijn er wel duidelijk twee hoofdkleuren te onderscheiden.

Foto: Stargazer - 317
Iridescent
Iridescent lakjes lijken veel op duochromes. Het verschil tussen deze twee is dat duochrome lakjes echt uit diverse kleuren bestaan, en bij iridescent lakjes is de shimmer een andere kleur. Als je het duochrome lakje van hierboven vanuit de onderste hoek bekijkt zie je het blauw niet meer terug. Bij iridescent blijf de je basiskleur (blauw in het geval van de foto) altijd zien. De shimmer zie je overheersender worden naarmate er meer licht op valt, maar het zal de basiskleur nooit helemaal overheersen. Ook dekken deze lakjes vaak matig.

Foto: Orly - Sky Blue Pink
Pearl
Helaas heb ik zelf geen lakjes met pearl afwerking, deze kan ik jullie dus niet laten zien. Pearl zie je vaak bij witte of hele lichte tinten nagellak. Het geefte en parelmoer effect aan de lak. Een goed voorbeeld hiervan is Chanel Pearl Drop.

Water
Ook van deze finish kan ik jullie geen foto laten zien. Water is een vrij onbekende finish. Het is een soort mix tussen een jelly en een sheer. Het heeft alle eigenschappen van een jelly, alleen is een water veel minder dekkend. Water lakjes zijn in het flesje ook al vrij doorzichtig. Een voorbeeld van een water lakje is Chanel Clarte.

Zo, volgens mij heb ik toch aardig wat finishes gehad. Welke finish heeft jullie voorkeur?

1 opmerking:

  1. Wow first of all you own the most awesome collection of polishes! And this is really good the list you'v made =) very helpful for bloggers who can't think of what their polish effect is.

    BeantwoordenVerwijderen